Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ 
CONTEMPORARY EUROPEAN STUDIES


Η δημιουργία του παρόντος ιστολογίου υπαγορεύτηκε από την ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου μέσου ανάπτυξης του προβληματισμού και της συζήτησης γύρω από τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμπληρώνουν τις μέρες αυτές τέσσερεις δεκαετίες, αφού πριν από περίπου σαράντα χρόνια η Νομική Σχολή Θράκης έγινε, αν και η νεώτερη, η πρώτη ελληνική Νομική Σχολή που ενέταξε στο Πρόγραμμα Σπουδών της τη διδασκαλία του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου, εξοπλίζοντας, έτσι, τους αποφοίτους της για τις επερχόμενες εξελίξεις στην ελληνική έννομη τάξη, πολύ πριν από την προσχώρηση της χώρας μας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Έκτοτε χιλιάδες απόφοιτοι, εκατοντάδες μεταπτυχιακοί σπουδαστές και δεκάδες διδάκτορες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια συνεπή στο χρόνο ακαδημαϊκή διαδικασία διδασκαλίας, μελέτης και έρευνας των ευρωπαϊκών θεμάτων, που αποτελεί παράδοση για το Πανεπιστήμιο της Θράκης, ενώ εκατοντάδες μελέτες προερχόμενες από την παραπάνω ερευνητική προσπάθεια είδαν το φως της δημοσιότητας. Το Πανεπιστήμιο, βέβαια, στην εξέλιξή του στο χρόνο προσέθεσε δίπλα στη Νομική Σχολή και άλλες ακαδημαϊκές κυψέλες ευρωπαϊκού προβληματισμού, κυρίως, στα Τμήματα Οικονομικής και Πολιτικής Επιστήμης. Το παρόν ιστολόγιο, αν και δημιουργήθηκε από τον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής είναι ανοικτό και σε αναρτήσεις των υπολοίπων Τμημάτων του Πανεπιστημίου, σε μια προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης των ευρωπαϊκών θεμάτων.   

Συνοπτικά οι σκοποί του ιστολογίου είναι:

Η προβολή και η διάχυση του ερευνητικού προϊόντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης σε θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης,

Η δημιουργία ενός πλαισίου διαλόγου και προβληματισμού γύρω από τα ευρωπαϊκά θέματα,

Η ενθάρρυνση των νέων επιστημόνων (μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων, διδακτόρων) να προβάλλουν τη δουλειά τους και πάνω από όλα να την θέσουν στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας,

Η αντιμετώπιση, ως ένα βαθμό, των αναγκών που δημιουργεί η κατάσταση της εκδοτικής αγοράς, ειδικά για τους νέους επιστήμονες.

Στο πλαίσιο αυτό στο ιστολόγια θα αναρτώνται σχόλια, άρθρα, μελέτες αλλά και η παρουσίαση της επικαιρότητας των ευρωπαϊκών θεσμών. Παράλληλα θα προβάλλονται νέα του Πανεπιστημίου, που συνδέονται με τους σκοπούς του ιστολογίου (Μεταπτυχιακά Προγράμματα, Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις κα).  

Μιχάλης Δ. Χρυσομάλλης
Αν. Καθηγητής Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Διευθυντής του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου