Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

CES-DUTH Νέα Ελληνική Νομική Σκέψη 2/2018
Τα εθνικά καθεστώτα στήριξης της πράσινης ενέργειας και 
η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση 
Τατιάνα Βόζεμπεργκ Βρετού, ΜΔΕ Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ CES-DUTH Blogspot

Παρουσιάζουμε σήμερα στη σειρά Νέα Ελληνική Νομική Σκέψη τη μελέτη της κας Τατιάνας Βόζεμπεργκ Βρετού με θέμα: Τα εθνικά καθεστώτα στήριξης της πράσινης ενέργειας και η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτέλεσε τη Διπλωματική της Εργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ «Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας». Η Διπλωματική Εργασία, που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψή μου, κατά την υποστήριξή της αξιολογήθηκε με υψηλότατη βαθμολογία και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς, που γίνεται τόσο από τους διδάσκοντες όσο και, κυρίως, από τους σπουδαστές του εν λόγω Μεταπτυχιακού Προγράμματος, την ευθύνη του οποίου έχει ο Τομέας Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, που έχω την τιμή να διευθύνω. 
                                                                                                                                         
ΜΔΧ

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο σε διεθνές όσο και σε ενωσιακό επίπεδο. Τα πλεονεκτήματα από την χρήση των ΑΠΕ είναι ποικίλα με κυριότερο το ότι αποτελούν ανεξάντλητες πηγές ενέργειας. Η χρήση νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξυπηρετεί βασικούς στόχους και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μεταξύ των οποίων η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, η προστασία περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγή. Οι ανωτέρω στόχοι έχουν συμβάλλει δραστικά στην διαμόρφωση και ανάπτυξη μίας νέας περισσότερο βιώσιμης πολιτικής για την ενέργεια, η οποία πλαισιώνεται από νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις.
Στόχος της μελέτης είναι να καταδειχθεί η σημασία των ΑΠΕ και ο ουσιαστικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στον ενεργειακό ανασχηματισμό της Ε.Ε. προς πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακά λύσεις. Επίκεντρο της μελέτης είναι η ανάλυση της σχέσης που δημιουργείται μεταξύ των εθνικών καθεστώτων στήριξης της πράσινης ενέργειας και της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, καθώς και των προβλημάτων που απορρέουν από την αλληλεπίδραση αυτή, η οποία θα επιχειρηθεί μέσα από παρουσίαση και αξιολόγηση της σχετικής νομοθεσίας και της νομολογίας.
Αναλυτικότερα, η μελέτη διαρθρώνεται σε τέσσερα βασικά κεφάλαια. Μετά από σύντομη Εισαγωγή, στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείται μια συνοπτική παρουσίαση της νομοθεσίας στον τομέα των ΑΠΕ τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εναρκτήριο σημείο της Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής Διεθνούς Πολιτικής υπήρξε η υπογραφή της Σύμβασης - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η οποία οδήγησε σταδιακά στην υιοθέτηση αποτελεσματικότερων δράσεων από την διεθνή κοινότητα και συνέβαλε δραστικά στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής, με αποκορύφωμα την υιοθέτηση της Οδηγίας 2009/28/ΕΚ. 
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια παρουσίαση των μηχανισμών προώθησης των ΑΠΕ που επιλέγουν τα κράτη μέλη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα, επιχειρείται η αξιολόγηση των καθεστώτων αυτών υπό το πρίσμα των διατάξεων για τις κρατικές ενισχύσεις. Στο τέταρτο κεφάλαιο, ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, αρχή η οποία εφαρμόζεται και στην ενέργεια καθώς αυτή συνιστά «εμπόρευμα» κατά την έννοια της ΣΛΕΕ. 
Μετά την θεωρητική προσέγγιση των δύο εννοιών, ήτοι των καθεστώτων στήριξης ΑΠΕ και της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων, ακολουθεί, στο επόμενο κεφάλαιο, η πρακτική εφαρμογή των εννοιών αυτών μέσα από την παρουσίαση της νομολογίας, αφού φαίνεται το Δικαστήριο να έχει αναλάβει ρόλο «ρυθμιστή» της αλληλεπίδρασης των διαφορετικών αυτών ενωσιακών προτεραιοτήτων. Επιπλέον, θα σχολιαστούν, υπό το πρίσμα της ενιαίας και άνευ εμποδίων εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα ζητήματα που απορρέουν από την αλληλεπίδραση των εθνικών καθεστώτων στήριξης των ΑΠΕ και της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αυτά αντιμετωπίζονται από το Δικαστήριο, ώστε να αναζητηθεί αν τελικά υπάρχει ενιαία και χωρίς εμπόδια εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιβεβαιώνει, στις 4 Αυγούστου το 2017, την επιθυμία των Ευρωβουλευτών να καταστούν οι στόχοι για τις ΑΠΕ περισσότερο φιλόδοξοι, δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε, ότι η δυναμική για την προώθηση των ΑΠΕ, θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω. Ο μετασχηματισμός σε μια πιο οικολογική Ευρώπη αλλά και η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας δεν φαντάζουν πλέον ουτοπικά σενάρια αλλά πραγματοποιήσιμοι στόχοι.
Δες τη μελέτη

Τατιάννα Βόζεμπεργκ Βρετού , ΜΔΕ Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας
tvozemberg@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου