Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

 CES-DUTH ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 1/2020

Μιχάλη Δ. Χρυσομάλλη, Ασκήσεις Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 
40 πρακτικά θέματα με απαντήσεις, 100 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών  
Νομική Βιβλιοθήκη 2020

Οι  Ασκήσεις Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια προσπάθεια υποστήριξης του φοιτητή στο μάθημα του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνει 40 πρακτικά θέματα (ασκήσεις) μεταβλητής δυσκολίας  με ενδεικτικές λύσεις, που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της διδακτέας ύλης στο θεσμικό δίκαιο, στην ενωσιακή έννομη τάξη και, κυρίως, στο δικαστικό σύστημα της Ένωσης. Η ύλη είναι ταξινομημένη σε θεματικές ενότητες, που η κάθε μια περιλαμβάνει ασκήσεις και τις αντίστοιχες θεωρητικές ερωτήσεις. Κάθε θεματική ενότητα περιλαμβάνει και αριθμό θεωρητικών ερωτήσεων, που η αντιμετώπισή της συμπληρώνει τη μελέτη και την προετοιμασία των φοιτητών, αφού κατά παράδοση τα θέματα των εξετάσεων στις Ελληνικές Νομικές Σχολές περιλαμβάνουν τόσο πρακτικά όσο και θεωρητικά θέματα (θέματα ανάπτυξης). Επιπρόσθετα , οι Ασκήσεις είναι χρήσιμες στον φοιτητή όχι μόνο στις εξετάσεις αλλά και στην προετοιμασία του ενόψει του μαθήματος και κατ’ επέκταση στην ενεργή συμμετοχή του σε αυτό. Η τελική επεξεργασία του κειμένου έγινε εν μέσω της πανδημίας, που άλλαξε μεταξύ άλλων και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά και τον τρόπο αξιολόγησης των φοιτητών. Στην προσπάθεια δημιουργίας μιας αξιόπιστης εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών δημιουργήθηκε ένας μεγάλος αριθμό ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών (multiple choice) που τοποθετήθηκαν στο Παράρτημα των Ασκήσεων, που είναι χρήσιμες για τον αναγνώστη, έστω και ως τεστ αυτοαξιολόγησης.



Αν και οι Ασκήσεις καλύπτουν ένα κενό στα διδακτικά συγγράμματα του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιδιώκουν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν το διδακτικό (συστηματικό) εγχειρίδιο, αλλά να το συμπληρώσουν. Σκοπός του έργου είναι να βοηθήσει τους νέους νομικούς, στους οποίους κατά κύριο λόγο απευθύνεται, να αποκτήσουν την ικανότητα να εφαρμόζουν σωστά κατά τη λύση του πρακτικού θέματος τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει από τη μελέτη του συστηματικού βιβλίου, που έχουν στην διάθεσή τους. Με άλλα λόγια, η παρούσα συλλογή πρέπει να θεωρηθεί ως συμπλήρωμα και όχι ως υποκατάστατο του πανεπιστημιακού συγγράμματος ή εγχειριδίου. 

Ο πυρήνας των ασκήσεων που περιλαμβάνει το έργο είναι θέματα εξετάσεων, τα οποία έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν κατά καιρούς οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ωστόσο, υπάρχουν και πρακτικά θέματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς και στις υπόλοιπες ελληνικές Νομικές Σχολές καθώς και σε άλλες Σχολές και Τμήματα, όπου διδάσκεται το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο η βασική πηγή έμπνευσης για τη διαμόρφωση των εν λόγω ασκήσεων αποτέλεσε κατά βάση η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίσιμα ζητήματα του ενωσιακού δικαίου, οι αποφάσεις του οποίου σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν την εξέλιξη της έννομης τάξης της Ένωσης. Αυτός είναι και ο λόγος, που αρκετά πρακτικά θέματα του παρόντος χαρακτηρίζονται από εκτενή ανάπτυξη του ιστορικού, η οποία αποτελεί αφορμή για τη συζήτηση διαφόρων νομικών προβλημάτων. Κάτι τέτοιο κρίθηκε σκόπιμο, αφού η ζωή πολλές φορές έχει τις περιπλοκές της, που αποτυπώνονται κατά την επίλυση των νομικών διαφορών, ώστε να ενδείκνυται ο ερμηνευτής και εφαρμοστής του δικαίου να έχει συνηθίσει στη διαχείριση πολύπλοκων και εκτενών ιστορικών. Αυτή η μέθοδος, εξάλλου, βοηθά τον φοιτητή στην ανάπτυξη της ικανότητας διαχωρισμού του ουσιώδους και κρίσιμου από το επουσιώδες και νομικώς αδιάφορο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου